Wednesday, 23 March 2011

Disember 2004 Tsunami telah melanda Phuket,Acheh,Mauritius,Beberapa tempat di timur India termasuk pulau-pulau kecilnya dan beberapa negeri disebelah utara Malaysia.Tetapi dikalangan negara terbabit yang dilanda Tsunami Acheh,Indonesia telah menerima musibah yang amat teruk.Bagi penduduk di Acheh yang masih terselamat peristiwa tersebut merupakan peristiwa yang amat dahsyat dan sukar dilupakan.

Ada cerita pelik yang mengatakan seminggu sebelum Tsunami 'menyerang' ikan-ikan banyak didapati dikawasan pantai,Nelayan tersenyum riang melihat hasil tangkapan yang banyak dan haiwan-haiwan didarat seperti kucing,lembu dan lain-lain menjauhkan diri dari kawasan pantai menuju ke tanah tinggi seakan tahu bahawa Tsunami akan melanda.

Apa yang menghairankan kita di Malaysia yang begitu bangga mengatakan kita tidak ada gunung berapi,gempa bumi dan angin puting beliung seperti yang ada dinegara lain akhirnya menerima juga kuasa Tuhan yang tiada batasannya.Benar kata perpatah melayu 'Mana ceruk didunia yang tak ditimpa hujan".Ada penduduk di Pulau-Pinang yang terselamat mengatakan air laut yang naik membadai bentuknya macam ular tedung gergasi yang macam hendak mematuk mangsanya.

Perkara diatas adalah peristiwa sebelum dan semasa Tsunami menyerang tapi ada perkara yang pelik muncul selepas Tsunami.Dikawasan pantai bekas badaian air laut beberapa ekor ikan dan hidupan laut yang pelik dan yang tak penah kita lihat terdampar disitu.Menurut ahli sains Marin ianya mungkin jenis yang hidup dilautan dalam.Tapi kalau kita perhati betul-betul rupa hidupan laut dan ikan pelik itu hampir sama dengan haiwan-haiwan laut yang hidup pada era zaman Dinosaur.Cuba lihat....
tapi ada satu lagi gambar nie.. memang pelik sebabnya benda pelik ini di jumpa selepas saja tsunami melanda jepun...apa semuanya tuh yer.. ????

No comments: